22 de gen. 2013

No a la planta de residus perillosos. Ni a Follarac, ni a l'Empordà!

A continuació us deixem la carta oberta de Lola Arpa a l'Alcande de Follarac. 


Resposta oberta a Josep Sala, Exm. Alcalde de Forallac:

Finalment, després de veure el meu nom reiteradament difamat en els mitjans de comunicació,i és més, acusant el nom del meu pare e.p.d, em prenc la llibertat com a ciutadana, no pas de defendre’m, que no en tinc cap motiu, sinó d’expressar-li la meva opinió, exposant uns fets que han anat succeint paral·lelament al nostre entorn i dins el nostre municipi al llarg dels darrers 15 anys, quan vaig decidir venir a viure a Forallac, del que ja feia anys que Vostè n’era alcalde:

Poc després d’arribar, corria la veu que l’ombra d’un immens polígon industrial de dubtosa legalitat,destruiria moltes hectàrees dels camps de conreus i bells paratges sota les Gavarres, a tocar dels poblets de Fonteta i Vulpellac. I malgrat l’oposició de molta gent... així va ser. El seu consistori,recolzat pel silenci i la bona fed’un poble sumís, “en nom del progrés” ho va tirar endavant. I allà està,imponent, amb naus i parcel·les buides, carrers silenciosos on hi practiquen les autoescoles, i més de 300 faroles cremant tota la nit. Tones de formigó i asfalt que ofegaran per sempre aquell paisatge irrecuperable.

Al juny del 2003 el Diari de Girona publica que l’Ajuntament de Forallac dona la seva aprovació a una empresa de gestió de residus perconstruir-hi un “Ecoparc”. Tothom aleshores ja es preguntava, Qui hi ha darrera de tot això ??, la planta rebria més de 100.000 tones de residus perillosos anuals de tota la comarca, i s’emplaçaria al cor del municipi, just al costat de les pedreres iberes dels Clots de Sant Julià,espai boscós de gran interès històric i turístic, on jo, com tants altres ciutadans de Forallac i d’arreu del món, anava sovint a perdrem per aquells camins, a gaudir del seu silenci i de la seva màgia.Davant d’aquest disbarat, jo mateixa amb quatre persones, entre elles un arqueòleg, amb l’únic interès (del que vostè ens acusa) de preservar Els Clots
d’una destrucció irreversible, constituïm l’associació SOS Empordanet i comencem un llarg peregrinatge per totes les institucions possibles, Cultura, Medi Ambient, Política Territorial, Urbanisme, Territori i Paisatge ... No es poden comptar les hores ni el temps que abnegadament tots plegats vam dedicar a aquesta lluita. Finalment SOS va aconseguir que la Generalitat concedís la protecció de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional), motiu d’ orgull per qualsevol alcalde; Doncs Vostè ens ho va impugnar.

Tot plegat va ser un respir per nosaltres, doncs semblava posaria fre a la imminent destrucció dels Clots sota la planta de residus.

Mentrestant Vostè, que mai va rebre cap ciutadà que volgués sentir la veritat de la seva boca, donava el vistiplau per enderrocar una casa dins el conjunt històric de la plaça del Castell de Peratallada, per fer-hi tres pisos i un pàrking  subterrani... mentrestant donava el vistiplau per construir una subestació elèctrica al peu de les Gavarres... mentrestant donava permís per fer una urbanització a Vulpellac. I a Peratatllada... mentrestant tallava uns aurons que van plantar anys enrere els nens de l’escola, i que feien ombra a l’avinguda de l’església de Peratallada, per  formigonar tota la plaça..... mentrestant en un ple de l’Ajuntament presidit per Vostè,va negar acatar cap directriu de la Conselleria de Cultura... i mentrestant la gent del poble callava, els uns acceptant tal i com Vostè un cop més, els hi feia creure mitjançant el seu “Rampí”que es tot era en nom del  “progrés”; els altres dominats per la por, agafats pels “favors” que Vostè els hi havia concedit, callaven. Mentrestant SOS Empordanet i jo mateixa,sols, ignorant les seves constants difamacions públiques, seguiem lluitant per protegir de la destrucció aquest fràgil territori.I pel fet d’haver comprat una nau inacabada a uns veïns del poble, a qui Vostè mateix havia donat el permís per construir-la en una zona rústica,a tocar els Clots de Sant Julià, ... ¿son aquests finalment els interessos particulars dels quals Vostè tant m’acusa?.

Han anat passant els anys, i amb el canvi de govern el projecte de la macroplanta de residus perillosos s’ha tornat a reactivar...però Vostè, ho segueix ocultant, minimitzant, utilitzant terminis ambigus per confondre la gent del seu poble. Si Vostè, Sr. Alcalde permet que aquesta planta es construeixi, serà un punt sense retorn pel municipi.Frenarà las futures inversions del sector turístic, i el turisme de sensibilitat = de qualitat, font de la nostra riquesa, defugirà de la contaminació, de les pudors,dels sorolls, i en menys de 10 anys Forallac haurà perdut el seu encant i serà un municipi arruïnat i sense futur. El poble hi perdrà ,però Vostè i els inversors, per suposat que hi guanyaran.

Però desde SOS Empordanet,tenim la sensació de que la truita s’està girant, que la taca d’oli s’està estenent, que no són només “quatre pijos de Barcelona i gent de segones residències” com Vostè diu, els que protesten i van a la manifestació, sino que per fi estan sortint brots nous de gent jove i fresca, fills del poble,que com jo mateixa lluitaran per aconseguir un NOU MODEL DE VIDA, on no se’ls hi enverini ni la seva terra ni la salut dels seus fills.

Aquest, Sr. Alcalde, és el meu únic interès, i de ben segur és també el de la majoria dels ciutadans del seu poble i dels de tot l’Empordà.
 
Lola Arpa Vilallonga. Can Palet . Peratallada. Gener 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada