19 de nov. 2012

Limnos i l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) demanen informació sobre el vessament de purins a Vilademuls

Nota de premsa. Girona, 19 de novembre de 2012.

Limnos i l’ANG han fet arribar una instància al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, per conèixer l’impacte del vessament de purins detectat a finals d’agost al municipi de Vilademuls. Així mateix, han sol·licitat ser informats de tots els tràmits i mesures que es prendran per sancionar els responsables d’aquest vessament.
  
A finals del passat agost es va produir un vessament de purins entre els nuclis de Sant Esteve de Guialbes i les Olives, al terme municipal de Vilademuls. Es calcula que el vessament podria haver estat del voltant de 8 milions de litres de purins. El director territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich, va explicar que el vessament va ser fruit d'un "acte accidental". Per a les dues entitats es considera inacceptable definir un fet d’aquestes dimensions com “accidental” i demanen que es prenguin les mesures oportunes i es garanteixi el compliment de la llei.
Pocs dies després de l’incident es podia llegir als mitjans de comunicació que “segons l'ACA, es va observar que tot i haver un tram de llera afectat, aquesta estava seca i no es va detectar cap afectació en els peixos.”. Limnos i l’ANG recorden que el Pla de l’Estany presenta un elevat risc de contaminació dels seus aqüífers. La permeabilitat del terreny facilita la filtració dels purins fins a les capes freàtiques amb la conseqüent contaminació dels aqüífers, situació molt greu, donat que és difícil i molt costós recuperar un aqüífer contaminat. Alhora, la qualitat de l’aigua dels aqüífers és indispensable per la salut humana i dels ecosistemes que se’n nodreixen.
Els vessaments il·legals són comuns en aquesta zona i històricament tenim nombrosos exemples d’aquest tipus d’afectacions. Les entitats ecologistes reclamen una major atenció davant d’aquest vessament i més transparència a les autoritats competents, alhora, demanen que es segueixin els tràmits pertinents i es duguin a terme les sancions establertes en la normativa.
Finalment, esmentar que degut a la inoperància de l'ACA a l’hora de fer les inversions necessàries, la zona afectada és una de les darreres de les comarques gironines on l'aigua de boca no és potable per excés de nitrats. Plou sobre mullat en un lloc on els veïns paguen a preu d'aigua potable aigua que no és apta pel consum humà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada