22 de nov. 2012

Limnos i ANG reclamen més seriositat i rigor a la Generalitat en els vessaments de purins

A continuació trobareu la nota de premsa que Limnos i l'ANG hem fet arribar als mitjans com a resposta a les acusacions fetes per Jeroni Aurich, director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona. Aquestes declaracions van ser fetes en resposta a la nostra nota de premsa de 19 de novembre

Nota de premsa. 22 de novembre de 2012
   -->
Limnos i l'Associació de Naturalistes de Girona consideren inapropiades les declaracions de Jeroni Aurich, director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, en relació el vessament de purins de Vilademuls del passat mes d'agost.
Les entitats ecologistes Limnos i Associació de Naturalistes de Girona (ANG), considerem impròpies les declaracions del director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, Jeroni Aurich, qui el passat 21 de novembre va acusar públicament les esmentades entitats de crear alarmisme sobre el vessament de purins que va tenir lloc l'estiu passat a Vilademuls.
Limnos i ANG considerem que no n'hi ha prou de declarar que no es van produir afectacions aparents dels aqüífers. Aquestes afirmació cal corroborar-la amb informes tècnics, i és aquest el motiu pel qual s'ha presentat una instància sol·licitat la informació corresponent als fets esdevinguts. Limnos i l'ANG són entitats compromeses amb el territori i per aquesta raó sol·liciten ser informades dels resultats dels informes tècnics, per valorar i corroborar les afirmacions que ha emès el director, tot confirmant que no hi ha hagut afectació sobre el medi natural del nostre territori.
La dada de 8 milions de litres de purins, es podia llegir en una notícia publicada al Diari de Girona el 15 de setembre de 2012 que declarava:
"Mentre el Departament d'Agricultura ha qualificat l'incident de poc important i ha negat cap perjudici en els aqüífers, ahir ICV-EUiA va registrar una denúncia als Agents Rurals de Girona afirmant que s'han abocat prop de 8 milions de litres de purins als boscos i les rieres properes a la zona del vessament."
A més, les entitats Limnos i ANG, consideren que malgrat el vessament fos de 150 m3 (150.000 litres), en comptes de 8 milions de litres de purins, aquesta dada continua essent escandalosa, i no pot passar desapercebuda davant la informació pública. La quantitat de 150 m3 equival a l'aigua que fan servir 1.000 persones en un dia, volum que en forma de purins no pot ser menyspreat. Un vessament de 150 m3 pot tenir conseqüències sobre la qualitat de l'aigua i els habitats de la zona haurien d'haver estat informats, inclús si s'esperés que les conseqüències fossin mínimes. És responsabilitat de l’ACA i del DAR donar aquestes explicacions amb els informes tècnics pertinents.
Com a ecologistes, defensem vivament el sector agrícola i ramader i així ho hem demostrat en nombroses lluites en defensa del territori (com per exemple la victòria assolida al Pla de Vidreres que ha salvat 200 Ha de conreus d'esdevenir un Polígon Industrial), i que creiem que necessita més suport per part de l'administració, també en l'àmbit de la gestió dels residus. Així mateix, els ecologistes volem remarcar que no pretenem atacar ningú, sinó exigir informació que tot ciutadà té dret a conèixer. No estem en contra de la pagesia, sinó d'actuacions que puguin malmetre els recursos naturals, tant si vénen del món de la pagesia, com de la indústria, com de les poblacions, etc. Les entitats volem remarcar que ens estem referint, no al sector en general, sinó a un vessament concret, fet per unes determinades persones i d'una magnitud important, del qual considerem que se n'hauria de donar més informació.
La nostra funció és defensar el bé comú, que també hauria de ser la de l'administració. Des de les entitats demanem que l'autoritat competent actuï segons el que estableix la legislació ambiental, sigui curosa en tot el procediment i asseguri la transparència dels fets incloent totes les parts interessades, també les entitats ambientals.
Finalment, les entitats Limnos i ANG, no entenem que el simple exercici del dret a la informació susciti una resposta tan airada del Delegat Territorial. Si tal com "aparentment" sembla, l'actuació de l'administració s'ajusta al que diu la legislació ambiental, semblaria que la resposta no hauria de ser altra que la transparència i l'aclariment públic dels fets i de les actuacions administratives empreses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada